naviagtion
Icon

Van Dongen terug naar Tilburg

Stadsnatuur

  • 20,9 km
  • 4,5 uur
  • lijn 327 en 328

je wandelt terug naar tilburg

langs het wilhelminakanaal en de donge

en passeert natuurgebieden als de lange rekken en de dongevallei

en de stadsnatuur van het reeshofpark, het reeshofbos en het wandelbos

en het spoorpark

daartussen verschuilt zich nog de bijzondere natuur van de drijflanen.

  • 20,9 km
  • 4,5 uur
  • lijn 327 en 328

Dongen

Image

De eerste bewoning ontstond op hoger gelegen zandgronden, die donken werden genoemd. Het riviertje dat daaraan grensde heette de Aa, een naam die vaker voorkomt in relatie met waterlopen. Donken aan de Aa werd in de loop der jaren Dongen, het riviertje staat nu bekend als de Donge. In 1330 werd Dongen een zogenaamde hoge heerlijkheid, het behoorde bij de Baronie van Breda. Ooit bewoonden de heren van Dongen een aan de Donge gelegen kasteel, waarvan niets meer rest. Ook was er een watermolen die later nog werd gecombineerd met een windmolen, resulterend in een zogeheten watervluchtmolen die in 1920 is afgebroken. Van oudsher waren leer- en schoenindustrie de belangrijkste middelen van bestaan, heden ten dage is er nog steeds een leerlooierij in bedrijf. Dongen vormt samen met ‘s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart de gemeente Dongen die zo’n 27000 inwoners herbergt. De grens tussen de dorpen Dongen en ‘s Gravenmoer was vroeger ook de grens tussen het graafschap Holland (protestant) en het hertogdom Brabant (katholiek). Deze grens is tegenwoordig door middel van houten palen met daarop de wapens van Holland en Brabant zichtbaar gemaakt. Na de Franse bezetting werd Dongen in 1814 bij Noord-Brabant gevoegd. Het dorp is een aantal industriële monumenten rijk die herinneren aan de leerindustrie, daarnaast zijn er nog 18e eeuwse huizen en boerderijen te zien. Bekend werd Dongen door de prikkelende Exota-affaire in 1970. Flessen met limonade gazeuze van het merk Exota zouden spontaan ontploffen. Mede hierdoor ging de fabriek, eigendom van de familie Van Tuijn, uiteindelijk failliet hoewel een rechtszaak hierover uiteindelijk door Exota gewonnen werd. Het dorp is de enige Coca Colafabriek van Nederland rijk, dezelfde familie Van Tuijn bemachtigde hiervoor de licentie 1949.

Karakteristiek

Image

Stadsnatuur is natuur die zich handhaaft in een stedelijke omgeving zonder dat menselijk ingrijpen vereist is. Te denken valt aan bepaalde soorten mos, grassen en muurvarens, verder natuurlijk allerlei vogelsoorten als mussen, kraaien en merels. Daarnaast is er openbaar groen zoals stadsparken, die voornamelijk een recreatieve doelstelling hebben. De mens heeft nu eenmaal de neiging om de omgeving naar eigen inzichten te willen inrichten. Deze afwisselende wandeling voert onder andere door een aantal van die stadsparken maar doorkruist ook natuurgebieden die weliswaar in het stedelijk gebied liggen maar duidelijk een ander, meer eigen karakter hebben. Na de start in het centrum van Dongen steekt de route het Wilhelminakanaal over, volgt dit kanaal enige tijd langs de andere oever en biedt onder meer uitzicht op een enorm “Zonnepark” met 30.000 panelen. Een pad langs de helaas strak gekanaliseerde en verlegde Donge voert dan langs de vochtige weilanden van natuurgebied de Lange Rekken.

Teruggekeerd bij het Wilhelminakanaal komt woonwijk de Reeshof in zicht waar de Donge weer regelmatig prominent in beeld is en waar naast uiteenlopende architectuur ook het Reeshofpark te genieten is, het eerste stadspark van deze wandeling. Na dit park volgt het Reeshofbos, rond 1900 nog een uitgestrekt heidegebied, en het daarnaast gelegen op avontuurlijke kinderen gerichte Speelbos. Hierna gaat het via het bijzondere natuurgebied de Drijflanen richting en door het al meer dan een eeuw bestaande en zo’n 30 hectare grote Wandelbos. Langs groenvoorzieningen en waterpartijen vervolgt de wandeling dan richting het Cobbenhagenpark. Na dit niet zo heel indrukwekkende park is het op een voormalig Van Gend en Loosterrein in 2019 gerealiseerde Spoorpark het laatste stukje antropocene natuur dat genoten kan worden op weg naar het NS station.

Deeltraject kaart 01

start wandeling

verlaat de bus, steek straat over,

rechtsaf tot aan rotonde,

hier linksaf (biezen)

96

rechtdoor, Hoge Ham oversteken

rechtdoor (looiersplein)

gaat over in (tramstraat)

aan het einde bocht naar rechts (tramstraat)

bij boerenbond linksaf (wilhelminastraat),

vrijwel meteen rechtsaf, (torenstraat)

einde rechtsaf (julianastraat),

gaat over in (kerkstraat)

op kruispunt linksaf,

kinderkoppen om de oude kerk volgen, blijft (kerkstraat)

vóór woonhuis 52N rechtsaf pad in

rechtdoor via parkeerterrein (hertog janstraat),

einde rechtsaf, fietspad met rode bestrating volgen

eerste pad links

33

bij kanaal links (kanaaldijk noord)

fietspad/ weg volgen tot aan viaduct over kanaal

kanaal oversteken (kanaaldijk zuid)

 

Stadsnatuur 2040

Image

Museum de Looierij

Image
Image

Een klein en sympathiek museum is het Looierijmuseum in het centrum van Dongen. Het is gehuisvest in een rijksmonument, een voormalige in 1890 gebouwde leerlooierij die sinds 2000 in gebruik is als museum, eerst Dongha museum geheten en in 2011 omgedoopt in De Looierij. Het  museum geeft een beeld van de geschiedenis van de leernijverheid in Dongen. Vanaf de tijd waarin de eerste ambachtslieden eeuwen geleden traditionele technieken toepasten voor het looiproces naar de ontwikkeling van de meer grootschalige leerindustrie. Dat leer ook in deze moderne tijd nog steeds een belangrijke plaats inneemt wordt belicht door aandacht voor hedendaagse ontwerpers en toepassingen. In de diverse tentoonstellingsruimtes zijn oude gereedschappen voor de bewerking van leer, voorbeelden van dames- en herenschoenen en zelfs een oude schoenpoetsmachine te zien.

Het museum herbergt naast haar aan de leerindustrie gelieerde verzameling ook interessante collecties op het gebied van textiel en kunst. Zoals het een zichzelf respecterend museum betaamd worden daarnaast speciale tentoonstellingen georganiseerd over specifieke onderwerpen of kunstenaars. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13:00 – 17:00 uur. Naast de museale activiteiten is de Looierij onder meer ook in gebruik als trouwlocatie en worden er workshops gegeven.

De Oude Kerk

Image
Image

 

De bijna 700 jaar oude ruïnekerk in het centrum van Dongen heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Een eerste stenen gebouwtje verrees in de 14e eeuw en werd in latere centennia uitgebouwd tot een volwaardige kerk. Rond 1600, tijdens de 80-jarige oorlog, had het gebouw zoveel schade opgelopen door slecht onderhoud en oorlogshandelingen dat de kerk nagenoeg geheel herbouwd moest worden. Na de vrede van Munster in 1648 eigenden protestanten zich de kerk toe ten nadele van de katholieke gemeenschap.

Na de Franse bezetting bleef deze situatie gehandhaafd, waarna ondanks restauraties in 1830 en 1843 de kerk langzaam een zieltogend bestaan ging leiden. Er werd zelfs gedacht aan sloop en uiteindelijk werd de kerk in 1922 verlaten vanwege bouwvalligheid, het ontbreken van een predikant en een fors uitgedunde schare gelovigen. Op instigatie van Monumentenzorg is het gebouw grotendeels behouden gebleven en er volgden diverse herstelwerkzaamheden, het middenschip is echter een ruïne gebleven.  In 1975 werd de kerk eigendom van een stichting, welke zorg heeft gedragen voor een aantal prijzige restauraties. Het ruïneuze middenschip werd daarbij geconserveerd en bleef dakloos. Het nog overdekte gedeelte biedt onderdak aan een door wijkbewoonsters in de jaren ‘70 van de vorige eeuw gemaakt wandkleed, dat een kleurrijk scheppingsverhaal laat zien. Zowel het kerkgebouw als de open ruïne kan tegenwoordig geboekt worden voor bruiloften, uitvaarten en evenementen van uiteenlopende aard. Ook is er plaats voor het eigentijdse fenomeen van de fotoshoot. Het oudste gebouw van Dongen biedt in het ruïnedeel ruimte aan 250 personen, in het koor en zijbeuk kunnen 200 personen een plaats vinden. Op zondagmorgen worden reguliere kerkdiensten gehouden.

Deeltraject kaart 02

fietspad volgen, met kanaal aan linkerzijde, tot net voorbij volgend viaduct

24

80 passen verder, dan rechtsaf, smal pad door bossages

bij de donge aangekomen, linksaf tot aan

25

rechtdoor

pad volgen tot verharde weg

Burgerzonnepark Tichelrijt

Image

Op het nog braakliggende en oorspronkelijk als bedrijventerrein bedoelde Tichelrijt 3 in Dongen is door de Brabantse Ontwikkeling Maatschappij samen met de gemeente Dongen en Energie Dongen Samen Duurzaam een zogeheten burgerzonnepark aangelegd met 30.000 zonnepanelen. Met de uitgifte van 12.000 obligaties konden inwoners en bedrijven participeren die in Dongen woonachtig of gevestigd zijn. De inschrijving hiervoor is inmiddels gesloten. De capaciteit van het zonnepark zou voldoende moeten zijn om jaarlijks zo’n 3000 huishoudens van energie te voorzien. Gezien de noodzaak voor energietransitie is dit natuurlijk een stap in de goede richting. Het consortium claimt een aanleg te hebben gerealiseerd met zorg voor mens, dier en milieu waarbij ruimte is voor flora en fauna. Het park oogt echter als een zielloos perceel grasland wat door een schier eindeloze reeks zonnepanelen grotendeels aan het oog is onttrokken, bepaald geen landschappelijke verfraaiing. Er ligt een kabinetsvoorstel om vanaf 2025 zonnepanelen verplicht te stellen voor nieuwe bedrijfspanden met een dakoppervlak vanaf 250 m2. Bovendien kunnen vanaf 2022 gemeenten ondernemers verplichten hun daken vol zonnepanelen te leggen. NB, regelgeving is vaak erg aan verandering onderhevig. Het zou natuurlijk ook een idee zijn geweest om hier alvast een voorschot op te nemen c.q. invulling aan te geven en Tichelrijt 3 terug te geven aan de natuur. Benieuwd hoeveel potentieel geschikt dakoppervlak er in Dongen beschikbaar is.

de Donge

Image
Image

Ten noordoosten van Baarle-Nassau kabbelen verscheidene beekjes die zich uiteindelijk verenigen tot wat op  recente kaarten de Leij wordt genoemd. De uit Alphen afkomstige Dorpswaterloop voegt zich verderop bij deze Leij die dan richting het Riels Laag stroomt , waar de beek tijdelijk uit het strakke keurslijf van de kanalisering wordt bevrijd. Helaas tijdelijk, want verder stroomafwaarts is de beek op diverse stukken weer vakkundig door de mens rechtgetrokken. Voorbij het Riels Laag verandert de naam in Oude Leij die voorbij natuurgebied Leijkant onder de A58 door duikt en daarna de Gilzerbaan kruist. Na passage van de Bredaseweg verandert de beek weer van naam en wel in Donge. De Donge stroomt vervolgens door de Reeshof, buigt af na de Middeldijkdreef en lijkt dan uit te komen in het Wilhelminakanaal. Echter, de benedenloop van de oorspronkelijke beek stroomt verder langs de Langendijk en parallel aan het Wilhelminakanaal richting Dongen. In genoemd dorp duikt de beek onder het Wilhelminakanaal door en stroomt via Oosterhout en Geertruidenberg naar het noorden waar hij bij de Amercentrale uitmondt in de Amer. Dit laatste deel komt min of meer overeen met de oorspronkelijke loop van de Donge, zoals die op oude kaarten is weergegeven.

Lange Rekken

Image

 

Om het verlies aan beschermde natuur door de aanleg van de Tilburgse rondweg te compenseren heeft de gemeente de Lange Rekken, een deel van het Rijensbroek, aangekocht om zo langs de Donge een brede ecologische verbindingszone te realiseren. Dit is in lijn met Europese richtlijnen die zijn vertaald in Nederlandse wetgeving. Het is nu een rustgebied voor boerenlandnatuur waar weer ruimte is gecreëerd voor vogels en insecten die in vroeger tijden akkers en weilanden bevolkten en die de laatste jaren hetzij zeldzaam hetzij zelfs verdwenen zijn. Genomen natuurverbeteringsmaatregelen hebben een positief effect laten zien op de ontwikkeling van flora en fauna.

Image

Het gebied wordt gekarakteriseerd door drassige weilanden, de aanvoer van kwel uit het hoger gelegen Wilhelminakanaal zorgt ervoor dat ook diverse waterplanten hier goed gedijen. Het gebied zelf is niet  toegankelijk maar vanaf het langs de Donge gelegen openbare wandelpad is er genoeg te zien en te beleven. Met enig geluk zijn er reeën en vossen te spotten alsmede roofvogels als buizerd en bosuil. Er wordt naar gestreefd door het gevoerde inrichtingsbeleid een leefgebied voor amfibieën te creëren. Een mooi natuurgebied dat niet doet vermoeden dat de bewoonde wereld als het ware om de hoek ligt.

Deeltraject kaart 03
02

linksaf (flaassendijk)

01

rechtsaf, fietspad volgen (dongense kanaaldijk)

onder ecoduct en viaduct door, fietspad volgen

bij rood groot kunstwerk rechtsaf, door poortje,

daarna meteen links

pad langs afrastering volgen

einde links, door poortje, meteen rechtsaf

verharde pad geruime tijd volgen (dongense kanaaldijk)

vóór fietsbrug rechtsaf  (munnekenburenpad)

geasfalteerd rood fietspad blijven volgen

fietsbrugje en middeldijkdreef oversteken

meteen rechtsaf (milheezestraat)

bij rotonde linksaf (meliskerksestraat)

einde rechtsaf (meddostraat)

einde linksaf (marlestraat)

Ecobridge | Burgemeester Letschertbrug

Image

Een ecoduct of ecobridge op z’n Nederlands is een viaduct dat is bedoeld om niet-menselijke bewoners van het ommeland de gelegenheid te geven zonder kleerscheuren een verkeers- of waterweg over te steken. Naast een brug over het Wilhelminakanaal bedoeld voor autoverkeer die deel uitmaakt van de ring om Tilburg is als deel van het winnend ontwerp van Queeste architecten ook zo’n ecoduct ontworpen. Het is in dit geval een bijzonder exemplaar namelijk een tuibrug, waarbij het brugdek met dikke kabels is verbonden met een pyloon. Alle brugdelen hebben een bekleding van zachtgroene composietdelen die zorgen voor een bijzondere golvende uitstraling. De ecobrug vormt een schakel in de Ecologische verbindingszone tussen boswachterij Dorst en natuurgebied Huis ter Heide. Het ecobrugdek is afgestemd op de beoogde gebruikers, dus bedekt met natuurlijke materialen om ze te verlokken deze route te gebruiken. De brug is vernoemd naar Wim Letschert, burgemeester van Tilburg van 1975 tot 1988. De ring om Tilburg bestaat uit delen van de snelwegen A58 en A65 en de speciaal aangelegde burgemeester Letschertweg, de noordwest tangent en de burgemeester Bechtweg, de noordoost tangent. De ring is bedoeld om het plaatselijk verkeer te ontlasten, de bestaande ringbanen die daar ooit voor waren bedoeld zijn daarvoor niet meer toereikend. Nadelige bijkomstigheid is dat deze wegen weliswaar bijdragen tot een goede doorstroming van het verkeer maar de toegang tot de prachtige omliggende natuurgebieden beperken. Zo zijn er over een afstand van 3 km slechts twee mogelijkheden voor voetgangers om vanuit de woonwijk Dalem het groene buitengebied te bereiken.

Barge Terminal Tilburg

Image

Om onze ongebreidelde en alsmaar stijgende behoefte aan goederen te bevredigen is steeds sneller en omvangrijker transport nodig. Dat stelt steeds toenemende eisen aan de infrastructuur. Het is moeilijk om de enorme hijsinstallaties van de barge terminal aan het Wilhelminakanaal over het hoofd te zien. Barge is de benaming voor een klein schip waar goederen uit een groter schip in worden overgeladen. De wortels van het woord barge liggen in het latijn, via het Frans is dit woord in het Engels terechtgekomen zonder welke taal we in Nederland blijkbaar niets meer kunnen benoemen. Vergelijk het Nederlandse woord bark. Een barge terminal is een overslagstation waar containers die in grote zeehavens als Rotterdam zijn overgeladen van grote zeecontainerschepen naar binnenvaartschepen weer kunnen worden overgeladen op vrachtwagens of goederentreinen en omgekeerd. Barge Terminal Tilburg is een familiebedrijf dat sinds 1998 actief is op dit gebied. De handling van aangevoerde containers is in hoge mate geautomatiseerd en er zijn ruime opslagmogelijkheden.

Er is aansluiting op internationale treinverbindingen naar vele bestemmingen in Oost-Europa en vanuit Tilburg is er ook een vaste treinverbinding naar China, als onderdeel van de Nieuwe Zijderoute over land. De Chengdu – Tilburg – Rotterdam Express is de snelste en enige directe treinverbinding tussen China en Nederland. Deze unieke verbinding maakt het mogelijk containers binnen 15 dagen van Chengdu (provincie Shichuan) naar Tilburg (provincie Noord- Brabant) te transporteren en vice versa. Voor wegtransport heeft het bedrijf de beschikking over een eigen wagenpark. De jaarlijkse overslag bedraagt zo’n 150.000 containers.

Om het manoeuvreren op het Wilhelminakanaal ter plaatse van de terminal te verbeteren is in 2014 een keerplaats in het kanaal gemaakt in de vorm van een extra verbreding, ook wel zwaaikom genoemd.

Wilhelminakanaal | Sluis II Tilburg

Image

Het Wilhelminakanaal verbindt de Zuid-Willemsvaart met de Amer en heeft een lengte van 68 km. Over die 68 km kent het kanaal een verval van ca. 14,7 meter. Vijf sluizen zorgen ervoor dat het waterniveau onder controle blijft waarvan er drie operationeel zijn Tilburg en omgeving: Sluis II nabij het Voldijkpad, Sluis III net stroomopwaarts van de Reeshofbrug ter hoogte van de wijk Wandelbos en Sluis IV bij Haghorst. Om Tilburg bereikbaar te maken voor schepen tot 1350 ton was verbreding van het kanaal en aanpassing aan de Sluizen II en III noodzakelijk. Plan van aanpak was Sluis II af te breken en Sluis III te verbouwen. Het verval bij Sluis III bedraagt ca. 4,85 meter, dat bij Sluis II ca. 2,40 meter.

Image

Dus dit zou een extra daling van het waterpeil van ca. 2,4 meter na Sluis III tot gevolg hebben. Toen de plannen in die richting al ver waren gevorderd ontdekte een bewoner van de Reeshof dat daardoor ook het grondwaterpeil zou dalen met als gevolg hoog risico op verzakkingen van woningen in de wijk. Toen de bevindingen van deze slimme bewoner werden bevestigd na onderzoek door Rijkswaterstaat moesten de oorspronkelijke plannen worden teruggedraaid. Sluis II dient te worden gehandhaafd en moet uiteindelijk geheel herbouwd worden. Dit alles heeft uiteindelijk geresulteerd in een extra kostenpost van zo’n 70 miljoen Euro, op te hoesten door de gemeente Tilburg, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat.

Dongevallei

Image

In het begin van de 20ste eeuw is de Donge ten faveure van voornamelijk weidegebied voor de veeteelt verlegd naar het westen en gelijktijdig rechtgetrokken. Tientallen jaren later moesten de plannenmakers van de nieuw te bouwen wijk de Reeshof rekening houden met eisen voor de Ecologische Hoofdstructuur, later Natuurnetwerk Nederland genoemd. Natuurgebieden moesten niet meer geïsoleerde biotopen zijn maar onderling samenhangen waardoor de biodiversiteit zou toenemen. Het oude beekdal van de Donge zou in dat kader de verbinding gaan vormen tussen het Rijens Broek en de Lange Rekken enerzijds en de Rechte Heide en het Riels Laag anderzijds. Om van deze verbindingszone een hoogwaardig natuurgebied te maken heeft de gemeente Tilburg het fors aangepakt. Over een breed gebied is de toplaag afgegraven waarbinnen het oude beekdal van de Donge is gereconstrueerd waarbij de meanderende loop is hersteld en bij een splitsing van de waterloop een eilandje is aangelegd. In het jaar 2000 was het nog niet veel meer dan een kale open zandvlakte omringd door de bebouwing van de groeiende wijk de Reeshof. Het heeft zich in een dikke 20 jaar ontwikkeld tot een bijzonder en vooral prachtig natuurgebied, waarvan de begroeiing voornamelijk is ontstaan uit zaden, die lang verstopt lagen onder de dikke laag opgebrachte landbouwgrond. Dit alles heeft geleid tot een zeer gevarieerde flora en fauna. Schotse Hooglanders en Nederlandse Landgeiten zijn ingezet als groenbeheerders. Er zijn wandel- en vlonderpaden aangelegd door deze gerestaureerde Dongevallei, die echter niet toegankelijk zijn tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli) en tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Deeltraject kaart 04

route buigt naar rechts, even verder

route buigt opnieuw naar rechts

brug over de Donge, dan linksaf (langendijk)

bij kruispunt rechts (bijsterveldenlaan)

deze volgen tot aan rotonde

voor rotonde bijsterveldenlaan voorzichtig oversteken

bij rotonde ook lombardijenlaan oversteken

even verder schuin linksaf asfaltweg (eva buurmanpad)

na scatebaan asfaltweg met knik naar rechts blijven volgen (rey de carlepad),

pad schuin naar links kiezen, brug over

einde brug  linksaf, (rey de carlepad)

asfaltweg volgen tot heyhoefdreef

Woningen Jacq. De Brouwer

Image

Opvallend is een woonblok met 15 woningen aan de Bijsterveldenlaan dat is ontworpen door Bedaux-De Brouwer archtitecten, i.c. architect Jacq de Brouwer. Een winnend ontwerp van een door de gemeente Tilburg en de Bond van Nederlandse Architecten in 1995 uitgeschreven prijsvraag voor de bebouwing langs de Donge. De woningen kijken aan de achterzijde op alle bouwlagen uit over de Dongezone, aan de straatzijde hebben ze een gesloten karakter. De verschillende bouwlagen staan middels vides e.d. in open verbinding met elkaar.

Het project is met name opvallend vanwege het uit 900 tegels opgebouwde kleurrijke kunstwerk van de uit het Gelderse Gorssel geboortige kunstenaar Rob Brandt aan een van de zijden van het blok. Het reusachtige uit 1999 daterende werk meet maar liefst 10 bij 11 meter. Het is een dubbel portret: een man en vrouw ineen. Het is in 2009 gerestaureerd omdat het ernstige vocht- en vorstschade had. Ten behoeve van die restauratie fabriceerde de kunstenaar 400 nieuwe tegels. Heden ten dage is het helaas opnieuw in verval geraakt.

Rey’s Hof | entree

Image
Image

Dit stadspark in de Reeshof is 22 hectare groot. In 1999 werd begonnen met de aanleg die in 2004 nagenoeg was voltooid. Tijdens de werkzaamheden werden resten gevonden van een vijver die ooit heeft behoord tot De Reij’s Hof, een landhuis dat de gepensioneerde legerkapitein Charles Rey de Carle in de 18e eeuw liet bouwen ter hoogte van het huidige Reeshofpark. Ziedaar de herkomst van de naam van de wijk Reeshof. Eerdere benamingen voor huis en gronden waren Campen Hoeve en Heyhoef, waaraan huidige straatnamen in de wijk nog herinneren. De inzet van Rey was het ontginnen van de schrale gronden, die echter zo schraal bleken dat het op een mislukking uitliep en hij zijn bezittingen verkocht aan zijn schoonzoon en zelf als kolonel tekende in het leger, blijkbaar was het krijgsmetier meer lucratief dan het landheer spelen. Het landhuis was daarna geen lang leven meer beschoren, reeds in 1816 was het al afgebroken. Het huidige park is opnieuw een vijver rijk, waarover een drijvende loopbrug is aangelegd. Verder zijn er recreatievoorzieningen voor met name de jeugd, zoals een skatebaan en speelvelden. Ook zijn er volgens diverse bronnen Chinese bewegingstoestellen te vinden, het is niet helemaal duidelijk wat daar nu precies Chinees aan is. Regelmatig is het park decor voor festivals en diverse andere evenementen. De paden in het park dragen de naam van de bewoners van het lang verdwenen landhuis. Een replica van de toegangspoort van het landgoed van Rey de Carle, gebouwd aan de hand van oude afbeeldingen, geeft aan waar ongeveer diens bezittingen hebben gelegen.

Reeshofpark

Image
Image
Image
Image
Deeltraject kaart 05

drukke heyhoefdreef voorzichtig oversteken

rechtdoor over parkeerterrein,

wiinkelcentrum heijhoef in dezelfde richting doorkruisen,

heijhoefpromenade (winkelstrraat) oversteken

winkelcentrum nog steeds in dezelfde richting verlaten

rechtdoor, fietsstraat volgen (reeshofdijk) (links lopen)

bij bankje en prullenbak aan rechterhand, rechtsaf bos in (reeshofbos)

bij uit hout gesneden uil, schuin linksaf

pad langs sloot volgen, sloot aan rechterhand houden

einde bospad rechts (sloot oversteken)

meteen weer linksaf, (sloot nu even aan linkerhand houden)

bocht naar rechts

vanaf hier enige tijd de groen-gele markeringen van wandelknooppunten volgen

waar pad doodloopt bij spoorlijn, linksaf

groen/ gele markeringen van wandelknooppunten niet langer volgen

brede zandpad volgen

pad met scherpe bocht naar links volgen,

eerste paadje naar rechts negeren (loopt dood)

tweede pad rechtsaf, akkerland oversteken

Einde pad met scherpe bocht naar rechts

brede zandpad blijven volgen, einde pad links

60

rechtsaf, (Reeshofdijk)

drukke verkeersweg oversteken (burgemeester.van voorst tot voorstweg)

na kruispunt meteen rechtsaf (‘speelbos’)

smal slingerend bospad volgen

pad naar links negeren,

na sloot linksaf, brede zandpad even volgen

eerste pad linksaf, breed zandpad,

volgen tot verharde weg (Reeshofdijk)

fietsstraat oversteken, rechtsaf, (even links lopen)

na ca 50m bij houten draaihek linksaf, pad over heide volgen (vóór Schapenpoel)

pad volgen tot aan dennenbos

bosrand dennenbos volgen

op vijfsprong van paden, linksaf, bos in

slingerend bospad volgen,

einde bos schuin naar links,

tot aan buizerdpoel, hier rechtsaf

grasveld diagonaal oversteken tot aan bosrand

pad langs bosrand even volgen

eerste pad links

bij open veld rechtsaf, smal zandpad volgen, richting wit woonhuis

vóór sloot rechtsaf

pad langs sloot volgen

waar pad naar rechts buigt,

rechtdoor gaan, smal paadje tussen struiken door

tot aan leliepoel,

na poel op splitsing rechtsaf

pad volgen

smal pad van links negeren

bij kruisend pad linksaf

pad volgen

paden van links en rechts negeren

pad volgen tot fietsstraat (reeshofdijk)

fietsstraat oversteken, linksaf

eerste bospad rechts (slagboom)

eerste pad links (brugje)

slingerend, vaag bospad volgen

bij brugje tussen vennetjes rechtsaf

brugje over

pad vervolgen langs klimtoestel

vaag pad rechtdoor tussen bomen door volgen tot einde pad

linksaf, breed zandpad volgen

einde pad bocht naar links volgen

eerste pad rechts (grindpad) langs ‘groeituin013’

Reeshofbos | Speelbos | Oude Leij

Image
Image

Het Reeshofbos maakt tegenwoordig deel uit van Stadsbos 013 en werd in het begin van de 20ste eeuw aangelegd als productiebos. Daarvoor werd een deel van het toenmalige uitgestrekte heidegebied ontgonnen. De houtoogst werd voornamelijk ingezet in de Limburgse steenkoolmijnen om de mijngangen te stutten. Behalve dennenbomen zijn er ook Amerikaanse eiken en beuken te vinden. Het bos omvat een deel van de “drassige driehoek”, een lager gelegen deel waar het oorspronkelijke veen is weggestoken. Door het gebied loopt een smal stroompje dat op oude kaarten wordt aangeduid als “Oude Leij”. Het is daarmee de derde beek in de omgeving van Tilburg met die naam. Andere Oude Leij’s zijn te vinden ten zuiden van Goirle en als een deel van de bovenloop van de Donge. Het Reeshofbos is een recreatief uitloopgebied voor de bewoners van de aangrenzende Reeshof.

Helaas onderbreekt de Van Voorst tot Voorstweg het bosgebied, maar via de Reeshofdijk is het ernaast gelegen Speelbos bereikbaar. In- en uitvalswegen moeten nu eenmaal ergens liggen. Het Speelbos is een cadeau van de Stichting Tilburg 2009 aan de bewoners ter gelegenheid van het feit dat de stad 200 jaar geleden werd verblijd met stadsrechten. Er is bewust gekozen dit te realiseren in een ooit aangeplant bosgebied met minder grote natuurwaarden. Er zijn volop klim- en klautermogelijkheden voor kinderen die hier een avontuurlijk dagje uit in de gezonde natuur kunnen beleven.

Drijflanen

Image

In lang vervlogen tijden was hier een jachtterrein, de naam “Drijflanen” ontleent het gebied aan het opdrijven van wild door lanen. Naderhand hebben volkstuinders hier zich kunnen uitleven maar in het huidige natuurgebied is daar niets meer van terug te vinden. Het 32 hectare grote gebied bevindt zich tussen de wijken Reeshof en Wandelbos. Stroken bos en grasland wisselen elkaar af en er is een aantal poelen te vinden. In 2009 zijn daar nog twee poelen aan toegevoegd in de zuidelijk gelegen graslanden. Reden is de aanwezigheid van een aantal beschermde amfibieënsoorten, waarvan er zelfs enkele op de ‘rode lijst’ staan. In de bosstroken zijn diverse boomsoorten te vinden, voornamelijk Den,  Berk en Eik. Kleinere aantallen van andere soorten completeren het boomarsenaal. Het grasland bestaat in de meeste gevallen uit voormalige en soms verruigde paardenweitjes die nog arm zijn aan soorten. De gemeente Tilburg streeft naar het structureel verhogen van de natuurwaarden en de biodiversiteit van het gebied. Daarbij is zorg voor een optimale amfibieënbiotoop de hoofddoelstelling. Daarnaast blijft recreatie een belangrijke nevenfunctie houden, maar wel alleen op de aangegeven paden. Inheemse boomsoorten moeten zoveel mogelijk het beeld bepalen in de bosstroken. Een meer gevarieerde begroeiing en verruiging van de graslanden zorgt voor een grotere soortenrijkdom. Verrassend is de confrontatie met een zwarte energieneutrale woning, die lijkt op te gaan in de omringende natuur. Het huis dateert van 2019 en is ontworpen door architect Joris Verhoeven. Met enig geluk is de schaapskudde te zien, die op gezette tijden een aantal Tilburgse natuurgebieden begraast, waaronder ook Drijflanen.

Deeltraject kaart 06

einde pad, weg oversteken (zwartvenseweg)

35

rechtdoor, pad volgen (reeshofdijk)

eerste bospad links

kruisend pad oversteken

einde pad rechts

op kruispunt van paden linksaf, brug over

pad volgen, einde pad rechtsaf

opnieuw einde pad rechtsaf

kruisend pad oversteken

rechtsaf via open strook in bos

volgen tot kruisend pad

hier linksaf,

vrijwel meteen daarna op splitsing rechtsaf

pad volgen tot einde bos

38

weg oversteken (Taxandriëbaan)

rechtdoor langs fietspad

eerste straat rechts (kraaiendreef)

eerste straat links (vijverlaan)

straat langs vijver volgen (vijverlaan),

de Zeven Geitjes

Image

Het lijkt of het er altijd al is geweest, de Zeven Geitjes aan de Reeshofdijk. Dat de naam is ontleend aan het bekende sprookje van Grimm ligt natuurlijk voor de hand maar er is ook echt een relatie met deze evenhoevigen. Dit verhaal begint echter pas in 1985 toen er een geitenhouderij werd gevestigd op het aan de spoorlijn grenzende terrein waar ook een oude spoorwachterswoning te vinden was, die nog steeds wordt bewoond. Uiteindelijk liepen er zo’n 180 geiten rond, waarvan de melk werd geleverd aan de coöperatie. Door prijserosie van de melk en daarmee minder afzet werd later de melk ook gebruikt voor de fabricage van kaas en ijs. Het groeiende aantal bewoners van de Reeshof opende perspectieven voor dagrecreatie waarop voorzichtig werd ingespeeld door een speeltuintje en een terras naast een verkoopwagen, in modern Nederlands een food truck. In 1990 werd begonnen met de bouw van de huidige horecagelegenheid die tegenwoordig een begrip is in Tilburg. Naast het restaurant is er een pannenkoekenhuis, een midgetgolfbaan en een kinderboerderij. In de speeltuin valt het kasteel met spannende gangen en robuuste borstweringen op. In juli strijkt op het terrein de druk bezochte nostalgische kinderkermis neer. Met het geven van ruimte aan festivals en evenementen zoals een rommelmarkt, een Country Festival en een Kerstmarkt trekt de Zeven Geitjes een scala aan bezoekers aan.

Wandelbos | Moerascipressen

Image
Image

Het ongeveer 30 hectare grote Wandelbos dateert van de eerste decennia van de vorige eeuw. Het werd ontworpen door Leonard Springer, één van Nederlands belangrijkste tuin- en landschapsarchitecten van de 20ste eeuw, die ook tekende voor het Leijpark en het Wilhelminapark. De oorspronkelijke naam Stadswandelbos werd al in de vijftiger jaren vervangen door Wandelbos. Het werd aangelegd in de Zandsche bosschen, een gebied dat tijdens de aanleg ongeveer een kilometer ten westen van de toenmalige stad lag. Door de enorme groeispurt die Tilburg inmiddels in westelijke richting heeft doorgemaakt ligt het park nu in oost-west richting in het midden van de stad! In het bos met zijn slingerende paden zijn meer dan 30 verschillende boomsoorten te vinden, waarvan veel uitheems. Bijzonder is ook de kleurrijke rodondendronvallei. Centraal ligt een grote vijver waaromheen fraaie Moerascypressen de aandacht trekken. Latere toevoegingen die niet in het oorspronkelijke ontwerp voorkwamen zijn de kinderboerderij en een grote speeltuin. Het Wandelbos wil vooral een mooi bos zijn, waarin niet direct actief wordt gestreefd naar verbetering van natuurwaarden en inheemse planten- en boomsoorten maar waar de belangrijkste functie, recreatie, voorop staat naast bewaking van de cultuurhistorische waarde. Belangrijk is dat het oorspronkelijke idee achter een hoge belevingswaarde met afwisselende boomsoorten, slingerende paden en uitheemse markante bomen zoals sequoia’s behouden blijft. Dit laat het significante verschil zien tussen een natuurgebied, waar natuurwaarde en biodiversiteit leidend zijn en een park waar het veel meer gaat om recreatie, beleving en toegankelijkheid.

Deeltraject kaart 07

in scherpe bocht naar links, rechtdoor (voetpad)

trap omlaag, dan rechtsaf (statenlaan)

trap omhoog, dan linksaf via fietsbrug

stationsplein diagonaal oversteken,

voetpad achter fietsboxen en langs vijver volgen

einde vijver rechts,

voor fietspad links

via trapje omlaag, rechtsaf door fietstunnel

trottoir langs fietspad volgen (academiepad),

sportweg oversteken

rechtdoor tot aan rotonde,

drukke verkeersweg oversteken

in park linksaf,

groen-gele markeringen blijven volgen tot voorbij de ‘opstandingskerk’

na opstandingskerk links, bij stoplichten oversteken

meteen rechts, weer bij stoplichten oversteken

trottoir volgen tot aan ringbaan-west

bij stoplichten ringbaan-west oversteken

linksaf, klinkerpad omlaag volgen langs hoog woongebouw (grote eik)

rechtsaf ‘spoorpark’ in

Naar eigen inzicht spoorpark doorkruisen

Cobbenhagenpark | Ecokathedraal

Image

Het had zo mooi kunnen zijn, een eco-kathedraal in het Tilburgse. Deze term is gemunt door Louis G. Leroy, naast tuinarchitect onder meer ook schrijver, beeldend kunstenaar en tekenleraar. In de eerste eco-kathedraal bij het dorpje Mildam en in de Leroy tuin in Heerenveen heeft hij zijn ideeën verwezenlijkt. Een eco-kathedraal is een eigenlijk nooit eindigend project waarbij het gaat om de interactie tussen de mens enerzijds en flora en fauna anderzijds. Daarbij wordt de natuur als het ware uitgedaagd te reageren door tussen planten en bomen die bij de aanleg zijn geplant bouwsels te plaatsen die gemaakt zijn van oude stenen en ander bouwafval. Hiervan worden los gestapelde elementen als muren en inderdaad kathedraalachtige constructies gemaakt die op den duur begroeid raken. Dit is een continu proces waar iedereen aan mee kan werken en waaraan geen vastgelegd plan ten grondslag ligt. Het zou dus best wel eens een goed idee kunnen zijn ook in Tilburg zo’n eco-kathedraal te realiseren, bijvoorbeeld op de plek van het huidige Cobbenhagenpark. Helaas moet de stad het daar nu doen met een schamele en weinig tot de verbeelding sprekende groenvoorziening waar olifantenpaadjes doorheen lopen in plaats van met een continu veranderende groene, bijna archaïsche wereld met een mysterieus aanvoelende sfeer. Martinus Joseph Hubertus Cobbenhagen was priester, econoom en hoogleraar aan de Tilburgse Hogeschool (nu Tilburg University) en een van de belangrijkste oprichters daarvan. Naar hem zijn een straat, twee scholen en een gebouw op de campus van de universiteit in Tilburg vernoemd, en dus ook het bovengenoemde park. Als het ooit toch nog zo ver mag komen dat er besloten wordt tot aanleg van een eco-kathedraal, dan zal hopelijk gekozen worden voor de meer passende benaming Leroypark.

Spoorpark

Image

Het in het verleden door ringbaan-talud, spoorlijn en omringende bebouwing aan het oog onttrokken terrein waar eens de vrachtwagens van Van Gend & Loos af- en aanreden is nu het decor van het nieuwe, voor en door Tilburgers aangelegde Spoorpark. Het burgerinitiatief wordt inmiddels door de gemeente ondersteund. Met zijn ca. 7,5 hectare neemt het een substantieel deel in van de Spoorzone. Een deel van het vroegere goederenspoor is nog zichtbaar aanwezig in het park. In het oog vallend is “De Rits”, een uit de kluiten gewassen kunstwerk van Marieke Vromans en Peter Bosmans met een duidelijke relatie tot het Tilburgs textielverleden. Behalve horeca als de Kiosk, het T-huis en een restaurant zijn er ook een scatebaan en een kleine stadcamping te vinden. Naast gebruik van eigen tent, caravan of camper is er ook een mogelijkheid om te logeren in onder andere een houten slaapwagon.

Image

Voor voorstellingen die het daglicht kunnen verdragen is er een fraai aangelegd openluchttheater. Jaarlijks worden er meerdere festivals en sportevenementen georganiseerd. Wie verder wil kijken dan zijn, haar of hen neus lang is kan de 37 meter hoge Kempentoren beklimmen. Er is geen lift maar als 192 treden beklimmen geen bezwaar is kan worden genoten van een wijds uitzicht over de stad. Stichting de Torenbouwers, een samenwerkingsverband van een aantal bedrijven uit de bouwsector, is de geestelijke vader van de toren, ontworpen naar voorbeeld van de Flaestoren op Landgoed De Utrecht. Daar in het hart van de Kempen, hier aan de rand ervan.

Deeltraject kaart 08

(alle doorgaande paden leiden naar uitgang aan andere zijde van het park)

bij stoplichten vierbaansweg oversteken (st ceciliastraat)

richting ‘talent square’

75

bij stoplichten gasthuisring oversteken trottoir in deze richting blijven volgen,

gasthuisring oversteken

trottoir in deze richting blijven volgen, tot station ns

74

Einde wandeling